Als eerste moet gezegd worden dat vegetarisch eten geen dieet is. Het is een levensstijl.
Vegetarisch eten is de voedingswijze waarbij je geen vlees, vis, schaaldieren eet. Bijproducten zoals dierlijk stremsel in kaas en bijvoorbeeld gelatine worden vaak ook weggelaten. De vegetarische levensstijl is het eten van plantaardige producten zoals groente, granen, fruit, noten, paddenstoelen aangevuld met dierlijke producten zoals zuivel, honing en eieren. Deze levensstijl kan men kiezen uit verschillende overwegingen. Gezondheidsmotieven kan een overweging zijn maar ook religie of dierenwelzijn en milieu overwegingen.
Het is niet gezond om zomaar alle vleesproducten uit je eten te verbannen zonder vervangende producten hiervoor in de plaats te eten. Er zitten namelijk verschillende mineralen en vitaminen in vlees die je niet kan missen. Dit moet je vervangen door bijvoorbeeld noten, peulvruchten, verschillende groenten of vleesvervangende producten die speciaal gemaakt zijn om vlees te vervangen.
Het gevaar van vegetarisch eten zonder kennis is dat je een tekort kan krijgen aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het meest voorkomende tekort onder vegetariërs is B12 tekort. Een tekort aan B12 kan heel schadelijk zijn. Kijk hiervoor op de pagina B12. Het is dus belangrijk om als vegetariër in de gaten te houden of je wel al je voedingsstoffen binnen krijgt en eventueel supplementen bij te slikken om de tekorten aan te vullen.
Ook veganistisch eten is geen dieet maar een levensstijl.
De veganistische levensstijl is de basis vegetarisch maar worden alle dierlijke producten uit het eten en leven verbannen. Dat betekent dat naast vlees ook zuivel, bont, honing, leer, zijde wordt vermeden. Een veganist draagt dan ook geen kleding van zijde of draag geen schoenen van leer.
De motieven om veganistisch te eten zijn onder andere:
Ook voor veganistisch eten geldt, in nog meerdere mate dan vegetarisch, dat het gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen als je niet goed weet hoe je je vitaminen en mineralen binnen moet krijgen. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je geen vitaminen of mineralentekorten gaat ontwikkelen.